ΣΦΙΠ facebook ΣΦΙΠ twitter ΣΦΙΠ google+ ΣΦΙΠ youtube ΣΦΙΠ dailymotion

Η πρώτη διοργάνωση της δεύτερης κατηγορίας και οι τρεις όμιλοι το 1959-60 που ξεκίνησαν τον Μάρτιο. Φωτογραφία από την αναμέτρηση Φωστήρας - Αιγάλεω 1-0 που ήταν από τις πρώτες που έγιναν για το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής.

Τον Οκτώβριο του 1959 καθιερώθηκε το πρωτάθλημα της Εθνικής κατηγορίας με τη συμμετοχή 16 ομάδων και ήταν λογικό να μπει στην «αφετηρία» και η Β’ Εθνική. Η πρώτη κατηγορία έγινε για πρώτη φορά με το σύστημα των δύο γύρων και συνολική βαθμολογία.

Το βασικό πρόβλημα που ήταν τα 15 ταξίδια που θα έπρεπε να κάνουν οι ομάδες λύθηκε με τη βοήθεια του ΟΠΑΠ, ο οποίος ήθελε να στηρίξει το ΠΡΟΠΟ που έκανε τα πρώτα του βήματα.

Αυτό δεν μπορούσε να συμβεί και για την Β’ Εθνική που ακολούθησε το σύστημα με το οποίο γινόταν τα προηγούμενα χρόνια το πρωτάθλημα Ελλάδος. Διεξαγωγή τοπικών πρωταθλημάτων στο πρώτο εξάμηνο, από τα οποία οι νικητές έπαιρναν την πρόκριση για την τελική φάση. Η καθυστέρηση στην καθιέρωση της Εθνικής κατηγορίας λόγω της ασυμφωνίας των ομάδων για τους εκπροσώπους που θα είχε η κάθε μια από αυτές έφερε αργοπορία και στην Β’ Εθνική. Ουσιαστικά το παρθενικό πρωτάθλημα ξεκίνησε την Κυριακή 6 Μαρτίου 1960 με 24 ομάδες που ήταν χωρισμένες σε τρεις ομίλους των οκτώ. Οι πρωταθλητές Βορείου, Νοτίου και Κεντρικού ομίλου έπαιρναν την άνοδο στην Α’ Εθνική χωρίς ενδιάμεσους αγώνες. Κάθε όμιλος των οκτώ ομάδων ήταν ένα μίνι πρωτάθλημα 14 αγωνιστικών με αναμετρήσεις εναντίον όλων εντός και εκτός έδρας.


Το παρθενικό πρωτάθλημα της Β' Εθνικής ξεκίνησε την Κυριακή 6 Μαρτίου 1960 με 24 ομάδες που ήταν χωρισμένες σε τρεις ομίλους των οκτώ. Οι πρωταθλητές Βορείου, Νοτίου και Κεντρικού ομίλου πήραν την άνοδο στην Α’ Εθνική χωρίς ενδιάμεσους αγώνες από το μίνι πρωτάθλημα 14 αγωνιστικών με αναμετρήσεις εντός και εκτός έδρας


 Το σύστημα ήταν εντελώς απλό και οι νικητές των ομίλων δεν έδιναν αγώνες μεταξύ τους, ενώ οι τρεις ομάδες που υποβιβάστηκαν από την Α’ Εθνική πήγαιναν απευθείας στα τοπικά τους πρωταθλήματα, όπου θα έπρεπε να διεκδικήσουν από εκεί την είσοδο τους πάλι στην τελική φάση της Β’ Εθνικής της επόμενης περιόδου.


Το σύστημα της πρόκρισης από τα τοπικά πρωταθλήματα διατηρήθηκε μέχρι το 1962, όταν και αποφασίστηκε η αποχώρηση των ομάδων από αυτά και η δημιουργία μιας κατηγορίας με τέσσερις ομίλους από την αρχή της σεζόν.


 Ο Φωτήρας από τον Κεντρικό όμιλο, ο Ατρόμητος Πειραιά από τον Νότιο και ο Θερμαϊκός από τον Βόρειο όμιλο πήραν τα τρία εισιτήρια για την Α’ Εθνική στην οποία αγωνίστηκαν την περίοδο 1960-61. Αυτό το σύστημα διατηρήθηκε μέχρι το 1962, όταν και αποφασίστηκε η αποχώρηση των ομάδων από τα τοπικά πρωταθλήματα και η δημιουργία μιας κατηγορίας με τέσσερις ομίλους από την αρχή της σεζόν. Μετά το τέλος των πρωταθλημάτων στους τέσσερις ομίλους, οι πρώτοι έκαναν ένα μίνι πρωτάθλημα τεσσάρων ομάδων για να προκύψουν οι δύο που έπαιρναν την άνοδο στην Α’ Εθνική.


Σημείωση του Σ.Φ.Ι.Π.:

Ο Θερμαϊκός Θεσσαλονίκης πήρε το εισητήριο για τη Α' εθνική την πρώτη χρονιά καθιέρωσης της Β' εθνικής κατηγορίας από τον Βόρειο όμιλο, αφού υπερίσχυσε στις λεπτομέρειες του Όλυμπου Κατερίνης.

Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σ' αυτή τη λεπτομέρεια διότι αν ο Όλυμπος είχε πετύχει την άνοδό του στη Α' εθνική και με δεδομένο τον υποβιβασμό του Μέγα Αλέξανδρου Κατερίνης από την Α' εθνική, πιθανότατα να μην είχε υπάρξει η ανάγκη συνένωσης των δύο ομάδων της Κατερίνης, για τη γέννηση του μεγάλου μας Πιερικού.

Την δεύτερη περίοδο της Β' εθνικής την χρονιά 1961/1962, ο υπερφιλόδοξος Πιερικός αγωνιζόμενος για πρώτη φόρα στη κατηγορία αυτή, στέφτηκε πρωταθλητής και ακολούθως έπαιξε με επιτυχία για δέκα (10) συνεχόμενες περιόδους στο πρωτάθλημα της Α' εθνικής κατηγορίας.

'Ηταν η λαμπρότερη περίοδος της Ιστορίας του Πιερικού μας.

Copyright © 2009-2022 ΣΦΙΠ. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.