Δημήτρης – Νίκος Ξενίδης, Στέλιος Καραγεώργης. Οι άοκνοι συλλέκτες της Ιστορίας του Πιερικού

 

Σκαλίζοντας την ιστορία του Πιερικού τα τελευταία χρόνια μέσα από τον Σύλλογο Φίλων Ιστορίας Πιερικού, εκστασιάστηκα από την άοκνη εργασία τριών ανθρώπων και την αθεράπευτη αγάπη τους για την ομάδα της Κατερίνης.

Ο Πρόεδρος του Σ.Φ.Ι.Π. Στέλιος Καραγεώργης και τα εκλεκτά μέλη, αδέλφια Δημήτρης και Νίκος Ξενίδης, έχουν καταναλώσει και καταναλώνουν αμέτρητες ώρες από τη ζωή τους για να καταγράψουν και να διασώσουν, σπιθαμή προς σπιθαμή, κάθε λεπτομέρεια από την άλλη τους ζωή που λέγεται Πιερικός. Για την περίπτωση των Αδελφών Ξενίδη και του Στέλιου Καραγεώργη θα μπορούσε κάποιος να τους προσάψει το γνωστό ρητό του λαού: «Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι».

 

Το αρχείο των αδελφών Ξενίδη σε φωτογραφικό υλικό, σε αποκόμματα εφημερίδων, σε λάβαρα και πλακέτες είναι τεράστιο σε αξία και όγκο. Αρχείο που θα ζήλευαν αρκετοί σύλλογοι και λίγοι θα διέθεταν την διαχρονική υπομονή και επιμονή, το ασυνήθιστο πάθος  για την ιστορία της αγαπημένης τους ομάδας.

Αυτά τα αδέλφια, εδώ και δεκαετίες, κρατούν χειρόγραφες σημειώσεις απ’ όλους τους αγώνες του Πιερικού, με ημερομηνίες, συνθέσεις, συμμετοχές παικτών, σκόρερ, βαθμολογίες και κάθε στατιστικό στοιχείο που απαιτείται για να καταγραφεί, όσο καθίσταται εφικτό, η πλούσια ιστορία του συλλόγου μας. Ο Νίκος μου εκμυστηρεύτηκε πως το στυλό και το χαρτί δεν το αλλάζει με κανένα κομπιούτερ, με κανένα σύγχρονο τυπογραφικό και ηλεκτρονικό μέσο. Ο ρομαντισμός και το συναίσθημα κρατούν γερά στα χέρια του την κλασική μελάνη με την οποία μας παραδίδει μέχρι σήμερα στις σημειώσεις του, στα ασπρόμαυρα τετράδια του, τα ιστορικά ντοκουμέντα του Άρχοντα του Βορρά.

Ο Στέλιος Καραγεώργης, ο άλλος «άρρωστος» της παρέας, άριστος χειριστής κομπιούτερ, ξημεροβραδιάζει μπροστά στην ιστοσελίδα  του Σ.Φ.Ι.Π., www.pierikos.info, παραδίδοντας μας, σε ηλεκτρονική πλέον μορφή, όλους τους αγώνες ανά δεκαετίες με φωτογραφίες, έντυπα εφημερίδων, βίντεο αγώνων, συνθέσεις, σκόρερ, βαθμολογίες και ποικίλα στατιστικά. Σε ειδική ενότητα παρουσιάζει το προφίλ κάθε ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε στον Πιερικό έως σήμερα. Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο που αφορά ακόμη και την ηλικία του ποδοσφαιριστή κατά την παρθενική του εμφάνιση (χρόνια, μήνες, ημέρες), όπως επίσης τις συμμετοχές του, τα γκολ, την ημερομηνία αποχώρησης, ακόμη και τον αριθμό των αγώνων που αγωνίστηκε βασικός ή σαν αλλαγή.

Ανάλογη στατιστική καταγραφή ετοιμάζει ο Στέλιος και για τους προπονητές που πέρασαν από τον πάγκο του Πιερικού. Σε λίγους μήνες και με τη βοήθεια του θεού θα έχει ολοκληρώσει, ηλεκτρονικά, αυτή τη μεγάλη εγκυκλοπαίδεια.

Τους τρείς φίλους πέραν από την κοινή αγάπη τους για τον Πιερικό τους συνδέει και η χιλιομετρική απόσταση από την έδρα της  ομάδας τους. Τα αδέλφια ζουν στη Θεσσαλονίκη, όπου και ήταν ενεργά μέλη του ιστορικού Συνδέσμου Φιλάθλων Πιερικού Θεσσαλονίκης. Σε κάθε όμως αγώνα δηλώνουν παρών. Ο Στέλιος κατοικεί κι αυτός ακόμη πιο μακριά, στην Καβάλα και η αγωνία του για τα τεκταινόμενα του συλλόγου είναι μεγαλύτερη.

Ο Νίκος, ο Δημήτρης και ο Στέλιος γεννήθηκαν την χρονιά της ίδρυσης του Πιερικού, το 1961. Θα λέγαμε πως γεννήθηκαν Πιερικοί.

Ότι και να πει κανείς για την υπερπροσπάθεια αυτών των τριών φιλάθλων του Πιερικού δεν θα μπορεί να αποδώσει τον τρόπο, τον κόπο και την αγάπη γι’ αυτό που μοχθούν και λατρεύουν.

Είναι «τρελοί», θα πει κάποιος. Ναι είναι «τρελοί» αγαπητοί μου φίλοι, λέω εγώ ως ο τελευταίος Πιερικός στην Κατερίνη και στον κόσμο. Είναι «τρελοί» γιατί αν δεν υπήρχαν κάποιοι σαν αυτούς τους αγνούς, ρομαντικούς φιλάθλους δεν θα είχε απομείνει τίποτε από ποδόσφαιρο, τίποτε από το παρελθόν που ζωντανεύει μνήμες για να θυμούνται οι παλιοί και να διδάσκονται οι νέοι. Είναι «τρελοί» γιατί προβάλλουν την ανιδιοτέλεια, μια λέξη άγνωστη στην ψυχρή κοινωνία μας.

Δεν ζήτησαν και δεν απαιτούν τίποτε από την εκάστοτε διοίκηση του Πιερικού. Δεν ζητούν τίποτε για τον Πιερικό από τους τοπικούς άρχοντες που διαχειρίζονται τα πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα της Κατερίνης. Δεν επιδιώκουν την προβολή, ούτε την αναγνώριση.

Το μόνο που ονειρεύονται είναι να δουν, έστω και σε μικρογραφία, κάτι από τον Πιερικό του ένδοξου παρελθόντος.

 

 Γιάννης Τσαπουρνιώτης

 

ΑΡΧΕΙΟ ΑΓΩΝΩΝ

competition logo
Γ' Εθνική
2023-2024
competition logo
Κύπελλο ΕΠΣ
2023-2024
competition logo
Κύπελλο Ελλάδος
2023-2024
competition logo
Σούπερ Καπ ΕΠΣ
2023-2024

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ τΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Σημείωση: Μαγνησιακός και Φήκη έχουν από -15 βαθμούς και αποβλήθηκαν από το πρωτάθλημα.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΓΩΝΩΝ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Α` ΔΑΚ Κατερίνης
Πρωτάθλημα 2023-2024
28 Απρ16:00
Πιερικός
1 2
Αναγέννηση Άρτας

ΥΜΝΟΣ ΠΙΕΡΙΚΟΥ

ΟΙ «ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΑΛΑΝΑΣ» ΜΑΣ

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΤΟΥ '63

ο αρχοντασ του βορρα

ΓΕΝΕΘΛΙΑ

Ιούν 22
Αποστολίδης Γιώργος
Αποστολίδης Γιώργος
Ιούν 22
ετών
29
Φασίδης Βασίλης
Φασίδης Βασίλης
Επιθετικός
Ιούν 22
ετών
28
Καρατάσιος Άγγελος
Καρατάσιος Άγγελος
Αμυντικός
Ιούν 22
ετών
27
Ιούν 24
Κωτούλης Ιορδάνης
Κωτούλης Ιορδάνης
Ιούν 24
ετών
43
P