Υπάρχουν και
ομάδες στην υφήλιο που οι ποδοσφαιριστές της κλαίνε όταν ηττούνται. Υπάρχουν και ποδοσφαιριστές που πέρα από τα χρήματα αγαπούν και το έμβλημα, το χρώμα της ομάδας που αγωνίζονται, σέβονται και τιμούν το σύλλογο που τους εμπιστεύεται. Υπάρχουν ομάδες που λειτουργούν με πρόγραμμα, με μεθοδικότητα, με πίστη και προσήλωση στο ποδόσφαιρο. Αυτές οι ομάδες δουλεύουν αποκλειστικά και μόνο με τις Ακαδημίες τους και τα παιδιά που βγαίνουν από εκεί στελεχώνουν τα αντρικά τους τμήματα.
Τέτοιος σύλλογος είναι και η Αθλέτικο Μπιλμπάο για την οποία οι φίλαθλοι της αισθάνονται υπερήφανοι. Όλοι οι κάτοικοι της πόλης ακολουθούν την ομάδα παντού ντυμένοι στα χρώματα της, χωρίς κοστούμια και διάφορες κοσμικές παραλλαγές. Αγαπούν την ομάδα τους πάντα, χθες, σήμερα, αύριο. Και αυτοί που διοικούν αυτόν το μεγάλο σύλλογο είναι σταθεροί στις θέσεις τους, στους στόχους τους, στα οράματά τους.
Στον τελικό του Europa League, παρά την ήττα με 3-0 από την Αθλέτικο Μαδρίτης, οι ποδοσφαιριστές της Αθλέτικ κέρδισαν τις εντυπώσεις και μας συγκίνησαν με τα αστείρευτα δάκρυα τους.
Παραθέτουμε μερικά ιστορικά στοιχεία γι’ αυτόν τον σπουδαίο σύλλογο της Ισπανίας.
Η Αθλέτικ (Athletic) είναι ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος στο Μπιλμπάο (στα βασκικά Bilbo) στην Ισπανία. Η Αθλέτικ είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ισπανίας. Έχει κερδίσει το Ισπανικό πρωτάθλημα οκτώ φορές και το κύπελλο είκοσι τρεις φορές. Είναι γνωστοί ως Ροχομπλάνκος (Rojoblancos, «κοκκινόλευκοι») λόγω των κόκκινων και άσπρων ριγωτών πουκαμίσων τους και ως Los Leones de San Mamés (Τα λιοντάρια του Αγίου Μάμα) επειδή το γηπεδό της (Στάδιο Σαν Μαμές) είναι χτισμένο κοντά σε μια εκκλησία που φέρει το όνομα του Αγίου Μάμα. Ο Άγιος Μάμας ήταν ο πρώτος χριστιανός που ρίχτηκε στα λιοντάρια, αλλά αυτά αρνήθηκαν να τον φάνε. Η Αθλέτικ είναι ο μοναδικός σύλλογος στην Ισπανία που αρνείται να βάλει το λογότυπο της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Είναι γνωστή για την φιλοσοφία της που βασίζεται αποκλειστικά σε Βάσκους ποδοσφαιριστές. Μαζί με την Μπαρτσελονα και την Ρεάλ Μαδρίτης είναι οι μοναδικές ομάδες στην Ισπανία που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ στη δεύτερη κατηγορία.
Πηγή: wikipedia.org


