Γεώργιος Παγιωτέλης: ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ “ΣΚΑΠΑΝΕΙΣ” ΣΤΗΝ Α΄ΕΘΝΙΚΗ

Οι ποδοσφαιριστές Α΄ Εθνικής περιόδου 1959-60 είναι παίκτες που συμμετείχαν σε τουλάχιστον έναν επίσημο αγώνα πρωταθλήματος, της συγκεκριμένης αγωνιστικής χρονιάς.

Ιδιαιτερότητα-προσφορά τους

Ανήκαν στο δυναμικό των 16 ομάδων που έλαβαν μέρος στην πρώτη στα χρονικά διοργάνωση της Α΄Εθνικής κατηγορίας. Αρκετοί από αυτούς, χρησιμοποιήθηκαν και σε συναντήσεις του Κυπέλλου Ελλάδας της ίδιας σεζόν. Αποτέλεσαν δε, το συνδετικό κρίκο μεταξύ δυο εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κάποιοι, όπως ο σπουδαίος Γιάννης Κανάκης της ΑΕΚ βρίσκονταν τότε στο πέρας της αγωνιστικής τους σταδιοδρομίας, τη στιγμή που άλλοι, σαν τον Δομάζο του ΠΑΟ, ήταν στο ξεκίνημά τους.

Οι ποδοσφαιριστές εκείνης της πρώτης χρονιάς μετείχαν σε έναν νέο θεσμό, αυτόν της μόνιμης Α΄ Εθνικής κατηγορίας, ο οποίος ήρθε να αντικαταστήσει το μέχρι τότε σύστημα διεξαγωγής του λεγόμενου “Πανελλήνιου Πρωταθλήματος”, που γινόταν με προκριματική (τοπικά πρωταθλήματα) και τελική φάση. Οι παίκτες αυτοί θεωρούνται πρωτοπόροι, αφού χάρις κυρίως στις δικές τους προσπάθειες μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, υπό αντίξοες συνθήκες, η νέα διοργάνωση κέρδισε την εκτίμηση του φίλαθλου κόσμου της χώρας και έκτοτε, καθιερώθηκε. Όλοι τους ήσαν ερασιτέχνες, δεν ελάμβαναν δηλαδή χρηματική αμοιβή για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στις ομάδες τους και παράλληλα ήταν απασχολούμενοι στην πλειοψηφία τους σε χειρωνακτικές εργασίες, για την εξασφάλιση του επιούσιου. [1]

 

Όσοι έκαναν “ρούμπο”

Είκοσι τρεις από αυτούς κατόρθωσαν να λάβουν μέρος και στα 30 παιχνίδια πρωταθλήματος, κάτι ιδιαίτερα επίπονο εκείνη την εποχή, καθώς δεν επιτρέπονταν αλλαγές κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων. Ήταν οι Σωτήρης Αγγελόπουλος, Κώστας Λινοξυλάκης και Νίκος Τζουνάκος του ΠΑΟ, Γιώργος Σιδέρης του ΟΣΦΠ, Χαράλαμπος Σεραφείδης του Απόλλωνα Αθηνών, Νεοτάκης Λουκανίδης (Δόξα Δράμας), Λάκης Πρόγιος, Γιαννέλος, Ραπτόπουλος και Γιάννης Νικολαΐδης (ΠΑΟΚ), Γεωργιτσάκης, Βεργίδης και Σουρούνης (της Προοδευτικής), Βασίλης Ράμμος (του Ηρακλή), Μαλιόγλου (του Απόλλωνα Θεσσαλονίκης), Αδαμαντίδης, Κόλλιας, Μήττας, Πατριαρχέας και Χατζής (του Παγκορινθιακού), Βαγγέλης Καραφουλίδης (του Μέγα Αλέξανδρου), Δημητριάδης και Φλορέντζος της Α.Ε. Νικαίας

Οι κορυφαίοι σκόρερ της περιόδου

 Κώστας Νεστορίδης (ΑΕΚ) 33 τέρματα, 1ος σκόρερ

 Γιώργος Καμάρας (Απόλλων Αθηνών) 19 τέρματα, 2ος σκόρερ

 Ηλίας Υφαντής (ΟΣΦΠ) 16 τέρματα, 3ος σκόρερ

 Παύλος Γρηγοριάδης (Δόξα Δράμας) 14 τέρματα, 4ος σκόρερ

 Γιάννης Χολέβας (Απόλλων Αθηνών) 13 τέρματα, 5ος σκόρερ

Οι συμμετέχοντες, ανά σύλλογο

Ποδοσφαιριστές ΠΑΟ

Τη βασική 11άδα του πρωταθλητή Παναθηναϊκού αποτέλεσαν οι Μιχάλης Βουτσαράς (29 συμμετοχές), Τζουνάκος, Λινοξυλάκης, Ανδρέου (25 συμμετοχές/1 γκολ), Αγγελόπουλος, Νεμπίδης (29/1), Δομάζος (29/7), Παπαεμμανουήλ (29/10), Γεωργιάδης (23/9), (Μπενάρδος (26/10) και ο Μίμης Θεοφάνης (“Λώρης”) (26/4). Ακόμη, έπαιξαν οι Βαγγέλης Πανάκης (16/6), Σιάηλος (3/2), Ζαφειρόπουλος (2), Μανιάκης (1), Μανταράκης (1), Μαρνάς (1).

Ποδοσφαιριστές ΑΕΚ

Σε 12 ποδοσφαιριστές βασίσθηκε κυρίως, η “Ένωση”. Ήσαν ο τερματοφύλακας Στέλιος Σεραφείδης, οι αμυντικοί Αναστασιάδης, Θεόφιλος Βερνέζης, Γιάννης Μαρδίτσης και Αλέκος Σοφιανίδης, οι μέσοι Πολύζος, Μίλτος Παπαποστόλου και οι κυνηγοί Πετρίδης, Λάκης Εμμανουηλίδης, Νεστορίδης, Άμπος και Ανδρέας Σταματιάδης. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης, οι Νίκος Μελισσής, Δεμίρης, Κανάκης, Τσαγγάρης, Διακάκης, Αργυρόπουλος, Δημητρίου, Ζωγράφος, Σταματελόπουλος, Σισμάνης και Τσανούλας.

Ποδοσφαιριστές ΟΣΦΠ

Σάββας Θεοδωρίδης, Ηλίας Ρωσίδης, Λαιμός, Μπάμπης Κοτρίδης, Μίμης Στεφανάκος, Κώστας Πολυχρονίου, Κώστας Παπάζογλου, Αριστείδης Παπάζογλου, Θανάσης Μπέμπης, Ποσειδών, Σιδέρης, Υφαντής, Βασίλης Ξανθόπουλος, Γκαβέζος, Ι. Ιωάννου, Θανάσης Σούλης, Ψύχος, Σούλανδρος, Καμπόλης, Ντακουβάνος, Τσαντάκης, Σταύρος Τσώχος.

Ποδοσφαιριστές Απόλλωνα Αθηνών

Οι πρώτοι “σκαπανείς” της “Ελαφράς Ταξιαρχίας” στην ιστορία της Α΄ Εθνικής ήταν οι Στράτος Γιδόπουλος, Ταουξής, Σκόρδας, Μαυρόπουλος, Μπεχράκης, Χ. Σεραφείδης, Αντώνης Δερμάτης, Τάσος Βασιλείου, τα αδέλφια Γιώργος και Αριστείδης Καμάρας, οι μη έχοντας συγγένεια Γιώργος Παπάζογλου και Σάββας Παπάζογλου, Βασίλης Μαστρακούλης, Μουστάκας, Χολέβας, Νίκος Σιμιγδαλάς, Διαμαντούλης, Σανιόγλου, Σαββίδης, Ζαχαρίου, Σπυρόπουλος, Αναστασόπουλος, Τζερτζώνης, Τσέλιος, Χαμόδρακας και Χωριανόπουλος.

Ποδοσφαιριστές Πανιωνίου Γ.Σ.Σ.

Πολλά ήταν τα γνωστά ονόματα και στη σύνθεση του Πανιωνίου. Ο τερματοφύλακας Κώστας Βαλλιάνος, ο Θανάσης Σαραβάκος (8γκολ, πατέρας του Δημ. Σαραβάκου), τα αδέλφια Τάκης Παπουλίδης και Γιώργος Παπουλίδης (πρώτος σκόρερ με 8 γκολ μαζί με τον Θ. Σαραβάκο), οι Γιώργος Γιαννακόπουλος, Στάθης Χάιτας (5 γκολ), Κυριάκος Καζαντζίδης, Στάθης Μαυρίδης, Γιάννης Γιαννακόπουλος (5 γκολ), Γεωργόπουλος (5 γκολ), Χρονόπουλος (4 γκολ), Μπραουδάκης (7 γκολ), Καρράς (5 γκολ), Καψής, Σώχος (τερμ.), Χρήστου, Ερμείδης και Κοσμόπουλος.

Ποδοσφαιριστές Δόξας Δράμας

Σπουδαία ομάδα, που προερχόταν από τις δάφνες της προηγούμενης δεκαετίας. Τα γκολπόστ της υποστήριξαν από κοινού οι τερματοφύλακες Διονυσιάδης και Παπαλεξίου, ενώ στο ρόστερ της υπήρχαν περίφημοι ποδοσφαιριστές. Ήταν ο Τάκης Λουκανίδης και ο αδελφός του Θανάσης, ο μετέπειτα ικανότατος και σαν τεχνικός Κώστας Χατζημιχαήλ, ο Αντώνης Γεωργιάδης (στη συνέχεια ομοσπονδιακός προπονητής), οι Π. Γρηγοριάδης, Β. Ιωάννου, Τζαφέρης, Πιστικός, Ναλμπάντης. Ακόμη, ο Σάββας Τσοκαταρίδης, ο οποίος πέτυχε το πρώτο πενταρέ (να σκοράρει δηλαδή 5 φορές σε έναν αγώνα) στην ιστορία του θεσμού, αλλά και ο βετεράνος αστέρας της προηγούμενης μεγάλης ομάδας της Δόξας (συνδετικός κρίκος των δυο περιόδων του συλλόγου, προ και μετά Α΄ Εθνικής), ο Νικολαΐδης. Χρησιμοποιήθηκαν ακόμη οι Κοτρίδης (συνωνυμία με τον άσσο του ΟΣΦΠ), Ιγνατίου, Τριανταφύλλου, Πελεσλόγλου, Ψιμούλης, Χριστοφορίδης, Ανδρεάδης και Μπέτζος.

Ποδοσφαιριστές ΠΑΟΚ

Πλούσιο έμψυχο δυναμικό και εδώ. Την ιδανική του ενδεκάδα αποτέλεσαν οι Πρόγιος, Χασιώτης, Κεμανίδης, Κερμανίδης, Ραπτόπουλος, Ι. Νικολαΐδης, Λέανδρος Συμεωνίδης (αρχηγός), Γιαννέλος, Κατηκαρίδης, Χαβανίδης και Κιουρτζής. Ωστόσο υπήρχαν οι βετεράνοι Τσίντογλου και Λάμπης Κουϊρούκίδης, που είχε ανδρωθεί στη Δόξα Δράμας και εδώ τελείωσε την καριέρα του. Στα αξιοσημείωτα, κι ένας αλλοδαπός ποδοσφαιριστής, ο Ιταλός Νίνο Σαλούστο και οκτώ συμπαίκτες του που χρησιμοποιήθηκαν για ελάχιστα ματς (Λάππας, Μουρατίδης, Σεκερτζής, Πετρίδης, Τσοπάνης, Αστεριάδης, Καμαλακίδης και Κωστής)

Ποδοσφαιριστές Άρη Θεσσαλονίκης

Δεκαοκτώ, όλοι κι όλοι ποδοσφαιριστές, που αποτέλεσαν ένα σφιχτοδεμένο σύνολο. Μεταξύ τους ήταν ο Αλκέτας Παναγούλιας που από επιθετικός οπισθοχώρησε στο κέντρο της άμυνας. Τερματοφύλακας ξεκίνησε ο Αχπαρίδης, αλλά πολύ γρήγορα κάτω από τα γκολπόστ μονιμοποιήθηκε ο Πετράκης (28 συμμετοχές). Διεθνείς ήταν οι Παπουτσόπουλος και Καλιοτζής, ενώ ο Κώστας Χατζηκώστας υπηρέτησε την ομάδα από διάφορα πόστα. Υπήρχαν ακόμη οι Κεμαλίδης, Νανάκος, Σ. Παπαδόπουλος, Ι. Πασχαλίδης, Τριανταφύλλου, Πέρρος, Σισμανίδης, Γιαννακόπουλος, Β. Γρηγοριάδης, Σπανόπουλος, Στεργίου και Αγγελάκης.

Ποδοσφαιριστές Προοδευτικής Νεολαίας Κορυδαλλού

Κι εδώ σταθερός κορμός, δεκαπέντε-δεκαοκτώ παικτών. Μεταξύ τους, οι αδελφοί Μπαλόπουλου (Φώτης και Βαγγέλης), ο Γιάννης Βαραμέντης (από τις “σημαίες” του συλλόγου), ο Μπένσης που αγωνίσθηκε μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Χριστοφίδης που πέτυχε να σκοράρει με κάθε δυνατό τρόπο (σουτ-πέναλτι-φάουλ-κεφαλιά), οι Δαούτης, Φίλιος (που σημείωσε 2 αυτογκόλ), Μυτώσης, Γεωργιτσάκης, Αναστασιάδης, Γερμενής, αδελφοί Βεργίδη, Σουρούνης, Πετρόπουλος, Γαβριήλ, Μεσολογγίτης, Βράιλας.

Ποδοσφαιριστές Ηρακλή Θεσσαλονίκης

Εκτός του Ράμμου, που ήταν από τους καλύτερους Θεσσαλονικείς ποδοσφαιριστές της εποχής, έπαιξαν οι πολύ γνωστοί και σαν προπονητές αργότερα Κώστας Καραπατής, Μιχάλης Μπέλλης, ο βετεράνος Ιερεμιάδης, ο αμυντικός Χαραλαμπίδης που σπούδαζε ιατρός και μετέπειτα έγινε πρόεδρος του συλλόγου, οι αδελφοί Χασεκίδη (Στάθης και Λάζαρος), οι διεθνείς Λιάρος και Τουμπέλης κι ακόμη οι Ιωαννίδης, Μπερεδήμας, Φακάς, Παπαθανασίου, Τσίγγος, Ασβεστάς, Παπαδόπουλος, Δασκάλου, Κοιλιάφης, Ιορδανίδης, Μολυβάς, Κωνσταντινίδης, Λεμονής, Μπινόπουλος, Τσινόπουλος, Χιώτης

Ποδοσφαιριστές Απόλλωνα Καλαμαριάς

Οι ποδοσφαιριστές της ομάδας της Θεσσαλονίκης ήταν οι περισσότεροι στο απόγειο της αγωνιστικής τους σταδιοδρομίας. Από αυτούς, ο Κυπριανίδης (του οποίου στη συνέχεια η μεταπήδηση στον Ολυμπιακό έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες για αρκετό καιρό, ιδιαίτερα λόγω της ακριβής τιμής γι’ αυτήν) και ο Μυταριώτης έπαιξαν στην Εθνική Ελλάδας. Γνωστότατος τεχνικός έγινε μετά το πέρας της καριέρας του σαν παίκτης, ο Θόδωρος Σαλαπασίδης. Στο τέρμα εναλλάσονταν με την ίδια επιτυχία ο Παράσχος Αυγητίδης (κι αυτός κατέληξε στον ΟΣΦΠ) με τον Ξαρχάκο. Αδέλφια ήταν οι Πότης και Στράτος Σακελλαρίδης, όπως και οι Παπαδόπουλοι, ο Κώστας και ο Θοδωρής. Μεγάλο ταλέντο ήταν και ο Σφαιρόπουλος, που έγινε οδοντίατρος, από τους ελάχιστους παίκτες-επιστήμονες εκείνη την εποχή. Οι υπόλοιποι ήσαν Μαυρόπουλος (ο βετεράνος), Μαλιόγλου, Κούσης, Αβραμίδης (πρώτος σκόρερ με 9 γκολ), Ζαφειράκης, Νιφαδόπουλος, Χρυσανίδης, Ουσταμπασίδης, Παρτσαλίδης, Παχατουρίδης, Καζαντζίδης, Ζαζόπουλος, Ασλανίδης, Δερματόπουλος και Μακαρονόπουλος. Παρατηρούμε από τα επώνυμα των αθλητών ότι στην ομάδα κυριαρχεί το ποντιακό-προσφυγικό στοιχείο, κάτι ενδεικτικό της κοινωνικής διαστρωμάτωσης και των ηθών της εποχής.

Ποδοσφαιριστές Εθνικού Πειραιώς

Εδώ συναντάμε, σαν ποδοσφαιριστές, τον διεθνή βολεϊμπολίστα του Α.Ο. Παγκρατίου Δρακόπουλο (αγωνιζόταν σαν τερματοφύλακας στον Εθνικό) αλλά και τον μετέπειτα διεθνή διαιτητή Μάκη Γερμανάκο. Σπουδαία μορφή, διεθνής κι αυτός αλλά στο ποδόσφαιρο, ήταν ο Δημήτρης Γράφας, πατέρας του τεχνικού Θωμά Γράφα. Συναντάμε ακόμη, το μεσοεπιθετικό Τσερεγκώφ (μια άλλη περίπτωση “ξένου” επώνυμου), τον κεντρικό επιθετικό Γιακουμάκη (8 γκολ), τον Πέστροφα ο οποίος πέτυχε το πρώτο “καρέ” τερμάτων στην Α΄Εθνική, κατόρθωσε δηλαδή να σημειώσει 4 γκολ σε έναν αγώνα, τον Κοζομπόλη, το βετεράνο Σπαθούλα και το Σιδέρη (συνεπωνυμία με τον άσσο του ΟΣΦΠ). Χρησιμοποιήθηκαν ακόμη οι Μακρυωνίτης (καμμία σχέση με τον μετέπειτα, επίσης γκολκίπερ, που έπαιξε στην ομάδα τη δεκαετία του ΄80), Γιαννίτσας, Καρνασόπουλος, Κλικόπουλος, Γεωργούλης, Καραουλάνης, Μελισιάνος, Μουνδρέας, Παντέλογλου, Μερκούρης, Γλυνός, Βασιλόπουλος, Κοιλάκος, Στάμου και Τατάκης.

Ποδοσφαιριστές Παναιγιαλείου Γ.Σ.

Μια ομάδα “μισθοφόρων” σύμφωνα με τη σημερινή ορολογία, που όλοι σχεδόν ήταν βετεράνοι. Πρώτο όνομα ήταν ο Λάκης Σοφιανός (11 γκολ), σπουδαίος παίκτης αλλά και με πάμπολλα προβλήματα με τη δικαιοσύνη. Διεθνής ήταν μόνο ο Ραδίτσας, που προερχόταν από τον Αστέρα Αθηνών. Έπαιξαν ακόμη οι τερματοφύλακες Θεοδώρου και Βουλόγκας, οι αμυντικοί Πάρις Γρηγοριάδης, Ζουμπούλης, Χ. Νικολαΐδης και Μαμάσης, οι κεντρώοι Καρακατσάνης, Μακρής, Μαργαρίτης και οι επιθετικοί Αγγελίνας, Ζευγώλης, Καλίτσης, Ξένος, Κορνηλάκης, Χαλκιάς, Χαλδαιάκης, Χαραλαμπόπουλος, όπως και οι νεαροί Ταμπάκης και Φαράντος.

Ποδοσφαιριστές Παγκορινθιακού

Είχε μια σχεδόν σταθερή 11άδα ο Παγκορινθιακός, που μάλιστα πέτυχε τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία της Α΄ Εθνικής, νικώντας τον επί μια εξαετία πρωταθλητή Ολυμπιακό, την 1η αγωνιστική, με σκορ 1-0. Την αποτελούσαν οι Χατζής, Νέζης, Μήττας, Βικάτος, Πατριαρχέας, Τασσίνος, Μιχαλάκης, Αδαμαντίδης, Μαντάς, Κόης (από τα 8 γκολ που σημείωσε, τα 5 ήταν με πέναλτι, ρεκόρ περιόδου) και Κόλλιας, ο οποίος στη συνέχεια έγινε Ομοσπονδιακός τεχνικός στις “μικρές” Εθνικές Ομάδες. Έπαιξαν επίσης τα αδέλφια Νικολάου, οι Βασιλόπουλος, Γιαννακούλιας, Λιόλιος, Παπαφίλης και Τσαγκλής.

Ποδοσφαιριστές Μεγάλου Αλεξάνδρου Κατερίνης

Αρκετοί από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας αυτής στελέχωσαν μετά τον Πιερικό, που δημιουργήθηκε από την συνένωση Μέγα Αλέξανδρου και Ολύμπου Κατερίνης. Διεθνής έγινε αργότερα ο Γιώργος Κεφαλίδης, σαν παίκτης της ΑΕΚ, ενώ μετείχε και ως προπονητής στα κλιμάκια των Εθνικών Ομάδων. Ο Βαγγέλης Καραφουλίδης (9 γκολ) και ο Αμανατίδης (7 γκολ), ο μετέπειτα αρχισκόρερ του Πιερικού, ήσαν οι αστέρες. Στην ιδανική 11άδα εκείνης της σεζόν περιλαμβάνονταν και ο Δρανδάκης (τερματοφύλακας), ο αμυντικός μέσος Αναστασιάδης, οι Μπίκας, Καρπούζας, Ταξίδης, Λάζαρος Κυρίζογλου (έπαιξε και ο αδελφός του Θόδωρος), Ορφανίδης, Καραουλάνης και Καρανταγλίδης. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης, οι γκολκίπερ Αναστασιάδης και Μετταλίδης, ο Τουλουμτζίδης, ο Δήμος Καραφουλίδης, ο Τούνας, ο Τσίρος, ο Μπάτζος, ο Μαλούκας και οι Γκινίδης, Γεωργάκης και Φίσκας.

Ποδοσφαιριστές Α.Ε. Νικαίας

Πιο γνωστός από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας της Νίκαιας (η οποία μετά ενώθηκε με τον Άρη Νικαίας και προέκυψε ο Ιωνικός), ήταν ο Τάκης Σπετσέρης που έκανε και καριέρα προπονητή. Ακόμη, οι Μάλλης και Νικολακάκος. Στην ιδανική ενδεκάδα της χρονιάς εισέρχονται σύμφωνα πάντα με τον Γιώργο Παγιωτέλη, οι Σκαραμαγκάς, Λούμος, Φλορέντζος, Δημητριάδης, Γιαννακός, Κοσμίδης, Σπαθάρης, Τσακιράκης, Πάντζαλης και ο μετέπειτα προπονητής της Μικτής Πειραιώς Παντελής Χοτζόγλου. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ήταν οι Αλευράς, Αναστασιάδης, Αντωνιάδης, Λαουτάρης, Μπάλκος, Τρικαλινός, Περλορέντζος, Χάνος, Παγώνης, Πάντζαλης και ο νεαρός Θανάσης Ιντζόγλου, στο ξεκίνημά του.

Πηγές

 Γεώργιος Παγιωτέλης, “Το Έπος της Α΄Εθνικής”, περιοδικό “ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ”, τεύχος Αύγουστος 1994

 “40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟ”, έκδοση εφημερίδας “ΠΡΟΠΟΡΑΜΑ”, 2000

 Διεθνής στατιστική ιστοσελίδα ποδοσφαίρου

Παραπομπές

 1.↑ Βασίλης Γεωργιάδης (σκηνοθέτης) “Κυριακάτικοι ήρωες-Οι άσσοι του γηπέδου”

Σημείωση ΣΦΙΠ: Ο Γεώργιος Νικολάου Παγιωτέλης (Καβάλα 25 Δεκεμβρίου 1935-Αθήνα 17 Μαρτίου 2006) ήταν Έλληνας οικονομολόγος και δημοσιογράφος που ασχολήθηκε με τις εφαρμογές της στατιστικής στα στοιχεια αθλητικών δεδομένων, ιδιαίτερα των αθλημάτων ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Εργάσθηκε σε διάφορες αθλητικές εφημερίδες (“Μπάλλα”, “Αθλητική Ηχώ”, “Σπόρταϊμ” κ.α.) και περιοδικά (“Εθνοσπόρ”, “Παγκόσμιοι”), ενώ επιμελήθηκε στατιστικής ενημερωτικής εκπομπής της κρατικής τηλεόρασης, κατά τη δεκαετία του ’80. Ήταν επίσης πάρεδρο μέλος του Π.Σ.Α.Τ.

Με τα άρθρα και τα εκατοντάδες αφιερώματά του βοήθησε να αναδειχθούν και να αποκατασταθούν επαγγελματικά αρκετοί νεαροί δημοσιογράφοι που βρήκαν μέσω των στηλών του την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Το γράψιμό του διέκρινε η σαφήνεια αλλά και η γλαφυρότητα, στοιχεία που του χάριζαν ένα ιδιαίτερο ύφος το οποίο ξέφευγε από τη συνήθη δημοσιογραφική διατύπωση.

Υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της αξιοποίησης των στατιστικών αθλητικών στοιχείων, που άνοιξαν το δρόμο στην περαιτέρω εξέλιξη του συγκεκριμένου τομέα.

Πέθανε πριν προλάβει να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο, το οποίο ήταν η έκδοση ενός εβδομαδιαίου στατιστικού περιοδικού.

Ο γιος του Νίκος Παγιωτέλης, είναι επίσης αθλητικογράφος.«κ. Λάλα, στη σελίδα σας για την ιστορία του Πιερικού, αναρτήσατε άρθρο για τους “σκαπανείς” της Α΄ Εθνικής (περιόδου 1959-60), το οποίο αντιγράψατε αυτούσιο από την “ελληνική Βικιπαίδεια”, χωρίς καν να αναφέρετε την “πηγή”. Επειδή τυγχάνω ο χρήστης που το επιφόρτωσε και το διαμόρφωσε κατά 90% σας ζητώ να τηρήσετε τη στοιχειώδη δεοντολογία που επιβάλλεται και να αναφέρετε ρητά τόσο την “Πηγή” (Ελληνική Βικιπαίδεια), όσο και το όνομά μου ως κύριου συγγραφέα του λήμματος. Το ίδιο πράξατε και με το βιογραφικό του αείμνηστου Γεώργιου Παγιωτέλη, το οποίο επίσης είναι δική μου δημιουργία. Σημειωτέον, το λήμμα για τους σκαπανείς δεν έχει σχέση με τον Γεώργιο Παγιωτέλη, απλώς η εργασία του “Το Έπος της Α΄ Εθνικής” περιλαμβάνεται μεταξύ των εργασιών στις οποίες ανέτρεξα για να το συντάξω. Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε στη δίκαιη απαίτηση μου», Νίκος Δημ. Νικολαΐδης, Αιγάλεω.

 

ΑΡΧΕΙΟ ΑΓΩΝΩΝ

competition logo
Γ' Εθνική
2023-2024
competition logo
Κύπελλο ΕΠΣ
2023-2024
competition logo
Κύπελλο Ελλάδος
2023-2024
competition logo
Σούπερ Καπ ΕΠΣ
2023-2024

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ τΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Σημείωση: Μαγνησιακός και Φήκη έχουν από -15 βαθμούς και αποβλήθηκαν από το πρωτάθλημα.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΓΩΝΩΝ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Α` ΔΑΚ Κατερίνης
Πρωτάθλημα 2023-2024
28 Απρ16:00
Πιερικός
1 2
Αναγέννηση Άρτας

ΥΜΝΟΣ ΠΙΕΡΙΚΟΥ

ΟΙ «ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΑΛΑΝΑΣ» ΜΑΣ

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΤΟΥ '63

ο αρχοντασ του βορρα

ΓΕΝΕΘΛΙΑ

Ιούν 16
Ριμπέϊρο Σερτζίνιο
Ριμπέϊρο Σερτζίνιο
Ιούν 16
ετών
39
Λαζαρίδης Κώστας
Λαζαρίδης Κώστας
Ιούν 16
ετών
35
Μπέττας Γιώργος
Μπέττας Γιώργος
Ιούν 16
ετών
56
Ιούν 18
Βύζας Κώστας
Βύζας Κώστας
Ιούν 18
ετών
49
Ροβίνας Φώτης
Ροβίνας Φώτης
Ιούν 18
ετών
23
P