Στα χαρτιά…

10/6/1979

Στα 54 χρόνια του Πιερικού, 27 αποτελέσματα παιχνιδιών δεν γράφτηκαν στο γήπεδο. 27 παιχνίδια γράφτηκαν είτε με απόφαση της διοργανώτριας αρχής λόγω παραίτησης της μιας ομάδας, είτε σε κάποια αίθουσα δικαστηρίου λόγω αντιδικίας. Στατιστικά λοιπόν αφού έχουμε 27 παιχνίδια σε 54 χρόνια, σημαίνει πως κατά μέσο όρο κάθε δύο χρόνια ένα παιχνίδι του Πιερικού δεν κρίνεται στο γήπεδο. Το γεγονός ότι 7 φετινά παιχνίδια κρίθηκαν στα χαρτιά λόγω παραίτησής μας, είναι ολοφάνερα μακριά από κάθε μέσο όρο στατιστικής, είναι κι αυτό ένα από τα πάμπολλα αρνητικά ρεκόρ της τελευταίας τριετίας. Πάμε όμως να δούμε αυτά τα 27 παιχνίδια και να αναφέρουμε την ιστορία τους.

28/9/1966. Ο Πιερικός κληρώθηκε να παίξει στο κύπελλο Ελλάδος με τον Εθνικό Αιγινίου. Ο Εθνικός ήταν μία από τις δύο ομάδες που συγχωνεύτηκαν για να δημιουργηθεί ο Αιγινιακός. Ήταν η δεύτερη φορά που κληρώθηκαν αντίπαλοι. Η πρώτη ήταν πέντε χρόνια πριν, όταν και είχε επικρατήσει ο Πιερικός με 8-0. Αυτή την φορά δεν έγινε το παιχνίδι γιατί παραιτήθηκε ο Εθνικός. Πιερικός – Εθνικός Αιγινίου 2-0 λοιπόν, άνευ αγώνος.

16/4/1967. Για το πρωτάθλημα και την 25η αγωνιστική ο Πιερικός έπαιξε με τον Ολυμπιακό Πειραιώς. Στο 32ο λεπτό ο Ισραηλινός διαιτητής απέβαλε τον Φουλίδη γιατί χτύπησε τον Πολυχρονίου που σκόπιμα έδιωξε την μπάλλα για καθυστέρηση. Ακολούθησαν αντεγκλήσεις μεταξύ των παικτών και διαμαρτυρίες στον διαιτητή, με τον Φουλίδη να περιμένει μέσα στον αγωνιστικό χώρο μήπως και αλλάξει η απόφαση του διαιτητή. Πέντε λεπτά μετά κι αφού αποχώρησε ο Φουλίδης, ο Μποτίνος του Ολυμπιακού προσποιήθηκε τον τραυματία και ο διαιτητής διέκοψε τον αγώνα. Το περίεργο είναι πως ως δικαιολογία στο φύλλο αγώνα που συντάχθηκε παράνομα δύο μέρες μετά στην Αθήνα, γράφτηκε η άρνηση του αποβληθέντα Φουλίδη να βγει εκτός αγωνιστικού χώρου! Τις μέρες που επακολούθησαν οι εφημερίδες των Αθηνών έκαναν ότι μπορούσαν για να πείσουν την κοινή γνώμη πως η Κατερίνη ήταν “ζούγκλα”. Μάλιστα σε εποχές που η επεξεργασία φωτογραφίας ανήκε στην σφαίρα της φαντασίας, βρήκαν “επιστήμονες” οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν μοντάζ σε παλαιότερες φωτογραφίες βάζοντας τα πρόσωπα των παικτών του Πιερικού! Η απάτη αποκαλύφθηκε όταν κάποιοι παρατήρησαν πως οι φανέλες των υποτιθεμένων παικτών του Πιερικού, εμφανίζονταν με γιακαδάκια που μόνο η φανέλα του Πανιωνίου είχε! Να μην τα πολυλέω, πέντε μέρες μετά ήρθε και η χούντα στην εξουσία, η οποία θέλοντας να δείξει ένα σκληρό και αδέκαστο πρόσωπο, απέρριψε κάθε αίτηση του Πιερικού μηδενίζοντάς τον (η ήττα τότε μετρούσε 1 βαθμό) και κατακύρωσε τον αγώνα στον Ολυμπιακό με σκορ 0-2. Οι τιμωρίες παικτών που ακολούθησαν, η βαθμολογική τιμωρία, και τέλος η διαφορετική αντιμετώπιση που είχε η ομάδα από τις διαιτησίες, μας οδήγησε από την 5η θέση που είχαμε στον πρώτο γύρο, στην πάλη για την σωτηρία. Η ομάδα σώθηκε επικρατώντας του Πανσερραϊκού σε αγώνα μπαράζ. Το πάθημα όμως έγινε μάθημα, κι αυτό αποδεικνύεται με την απουσία εμπλοκής μας σε παρόμοια μπερδέματα για δεκαετίες…

11/6/1969. Φτάνοντας στην φάση των 16 του κυπέλλου, ο Πιερικός κληρώθηκε να παίξει στο Καραϊσκάκη με τον Εθνικό. Λόγω των πολλών τραυματισμών, των τιμωριών από κάρτες, και της υπερβολικής κούρασης των παικτών από τους συνεχείς αγώνες πρωταθλήματος, κυπέλλου Ελλάδος και κυπέλλου Βαλκανίων, η τότε διοίκηση σταθμίζοντας τα δεδομένα αποφάσισε να παραιτηθεί του αγώνος με τον Εθνικό. Στα χαρτιά λοιπόν ο Εθνικός κέρδισε το ματς με 2-0.

31/5/1970. Κάνουν λάθος όσοι λένε πως η πρώτη ομάδα που υποβιβάστηκε για δωροδοκία ήταν ο Πιερικός. Δεν το έχω ψάξει ποια ήταν η πρώτη, αλλά σίγουρα η Παναχαϊκή προηγήθηκε του Πιερικού. Την περίοδο 69-70 η Παναχαϊκή τιμωρήθηκε με αποβολή από το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής, γιατί μέλη της διοίκησής της προσπάθησαν να δωροδοκήσουν μέλη της ομάδας του Άρη Θεσσαλονίκης. Έτσι όταν ήρθε η ώρα για το ματς της 33ης αγωνιστικής Παναχαϊκή – Πιερικός, αυτό κατακυρώθηκε υπέρ του Πιερικού με 0-2.

4/3/1973. Το παιχνίδι στην Φλώρινα ξεκίνησε με τον Πιερικό να προηγείται με 0-2 στο δεκαπεντάλεπτο. Στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου η Φλώρινα μείωσε και δέκα λεπτά αργότερα αποβλήθηκε παίκτης της γιατί έβρισε τον διαιτητή. Στις διαμαρτυρίες που επακολούθησαν, κάποιος άλλος παίκτης χτύπησε τον διαιτητή με αποτέλεσμα να αποβληθεί κι αυτός. Μετά και την δεύτερη αποβολή η ομάδα της Φλώρινας αποχώρησε από το παιχνίδι, κι έτσι στα χαρτιά γράφτηκε Φλώρινα – Πιερικός 0-2 για την 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής.

10/6/1979Το 1979 λόγω της γνωστής υπόθεσης δωροδοκίας ο Πιερικός τιμωρήθηκε πρωτόδικα με αποβολή από το πρωτάθλημα Β’ Εθνικής. Άσκησε έφεση, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε μέσω της διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων να συνεχίσει να αγωνίζεται, αφού σε πιθανή δικαίωσή του θα ήταν αδύνατον να προλάβουν να γίνουν τα υπολειπόμενα εννέα παιχνίδια του. Το δικαστήριο με καθυστέρηση τριών εβδομάδων δέχθηκε το λογικό του αιτήματός του, και συνέχισε να αγωνίζεται Κυριακή – Τετάρτη αφού ήδη τρία παιχνίδια του δεν είχαν γίνει. Τελικά κι αφού τελείωσε το πρωτάθλημα, η έφεσή του απορρίφθηκε και ίσχυσε η πρωτόδικη απόφαση της αποβολής από το πρωτάθλημα. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως η υπερασπιστική γραμμή του Πιερικού έλεγε πως ο κατηγορούμενος παράγοντας Σιδηρόπουλος, όχι μόνο δεν ήταν μέλος της διοίκησης, αλλά ούτε καν απλό μέλος του Συλλόγου. Ως απόδειξη κατέθεσε το βιβλίο πρακτικών του ΔΣ, όπου εμφανιζόταν ως διαγραμμένος από τετραμήνου λόγω επεισοδίου με άλλα μέλη της διοίκησης κατά την πρόσληψη του Αλέφαντου. Το δικαστήριο απεφάνθη πως η διαγραφή δεν ίσχυε, γιατί η κάθε απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου περί διαγραφής μέλους Συλλόγου, τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από το ανώτερο όργανο που είναι η Γενική Συνέλευση! Με λίγα λόγια όταν διαγράφεται κάποιο μέλος, θα πρέπει να συγκαλείται ΓΣ για να το εγκρίνει… Δέκα μέλη διαγράφεις τον χρόνο; Δέκα Γενικές Συνελεύσεις πρέπει να κάνεις! Αστεία απόφαση πέρα από κάθε λογική, που ακύρωσε τα 9 αποτελέσματα αγώνων που έγιναν μετά τα ασφαλιστικά μέτρα, κατακυρώνοντάς τα όλα με 2-0 στους αντιπάλους μας. Οι αγώνες αυτοί ήταν οι εξής:

6/5/1979 33η αγ. Αλμωπός – Πιερικός 2-0 στα χαρτιά, 2-2 στο γήπεδο.

9/5/1979 30η αγ. Νάουσα – Πιερικός 2-0 στα χαρτιά, 1-1 στο γήπεδο.

13/5/1979 34η αγ. Πιερικός – Μακεδονικός Σιατίστης 0-2 στα χαρτιά, 10-1 στο γήπεδο.

16/5/1979 31η αγ. Πιερικός – Αναγέννηση Άρτης 0-2 στα χαρτιά, 6-1 στο γήπεδο.

20/5/1979 35η αγ. ΑΟ Καρδίτσης – Πιερικός 2-0 στα χαρτιά, 0-0 στο γήπεδο.

23/5/1979 32η αγ. Πιερικός – Αναγέννηση Επανωμής 0-2 στα χαρτιά, 1-0 στο γήπεδο.

27/5/1979 36η αγ. Πιερικός – Κιλκισιακός 0-2 στα χαρτιά, 3-0 στο γήπεδο.

3/6/1979 37η αγ. Τρίκαλα – Πιερικός 2-0 στα χαρτιά, 0-2 στο γήπεδο.

10/6/1979 38η αγ. Πιερικός – Μακεδονικός Θεσσαλονίκης 0-2 στα χαρτιά, 3-0 στο γήπεδο.  Μετά από όλα αυτά ο Πιερικός ενώ είχε τερματίσει στην πρώτη θέση, αντί να προβιβασθεί στην Α’ υποβιβάσθηκε στο Ερασιτεχνικό. Ο επόμενος αγώνας που κρίθηκε εκτός γηπέδου άργησε πάνω από 20 χρόνια:

8/9/2002 ήταν όταν ο Κεραυνός Μακρυγιάλου παραιτήθηκε από τον αγώνα Κυπέλλου ΕΠΣ Πιερίας κι έτσι κατακυρώθηκε υπέρ μας με 2-0.

30/3/2003 για το Περιφερειακό πρωτάθλημα και την 27η αγωνιστική, ο ΑΟ Σελλάνων δεν κατέβηκε κι έτσι η ιστορία έγραψε ΑΟ Σελλάνων – Πιερικός 0-2.

12/1/2008 ο Πιερικός έπαιξε στον Βόλο για την 9η αγωνιστική της Β’ Εθνικής με αντίπαλο τον τοπικό Ολυμπιακό και βρήκε απέναντί του έναν απαράδεκτο διαιτητή που απέβαλε άδικα δύο παίκτες μας ενώ φόρτωσε σχεδόν όλους τους υπόλοιπους με κίτρινες. Στα τελευταία λεπτά λόγω αλλεπάλληλων τραυματισμών έμεινε με 6 παίκτες εντός αγωνιστικού χώρου, κι έτσι ο αγώνας διακόπηκε εις βάρος του. Την ώρα της διακοπής το σκορ ήταν 1-0, στα χαρτιά όμως γράφτηκε ως 3-0. Υπήρξαν φήμες πως ο τελευταίος τραυματισμός του Δημήτρη Καλαμπάκα ήταν ψεύτικος κατά παραγγελία του παράγοντα – δημοτικού άρχοντα, ο οποίος προφανώς και δεν σκέφτηκε πως εκτός της ήττας θα υπήρχε και αφαίρεση τριών βαθμών. Δεν το σκέφτηκε, ή δεν το ήξερε; Να θυμίσω μόνο πως εξ αιτίας της αφαίρεσης βαθμών η ομάδα πέρασε μια περιπέτεια και κατάφερε μόλις την τελευταία αγωνιστική να σωθεί, μετά το διπλό που έφερε στην Νεάπολη με τον Ιωνικό.

13/3/2011. Ο Πιερικός έφερε ισοπαλία 0-0 στην Κατερίνη με αντίπαλο τον Ιωνικό για την 26η αγωνιστική της Β’ Εθνικής. Αρκετά αργότερα ο Ιωνικός τιμωρήθηκε  εκτός των άλλων και για το συγκεκριμένο παιχνίδι, χάνοντάς το στα χαρτιά με 3-0.

1/4/2012. Ο προγραμματισμένος αγώνας της 23ης αγωνιστικής μεταξύ Εθνικού Αστέρα και Πιερικού δεν έγινε, γιατί ο Αστέρας είχε αποσυρθεί από το πρωτάθλημα εξ αιτίας οικονομικών προβλημάτων. Στα χαρτιά καταγράφτηκε ως 0-3.

22/4/2012. Ίδια περίπτωση με την προηγούμενη, και η 26η αγωνιστική καταγράφηκε ως Πιερικός – Διαγόρας 3-0 άνευ αγώνος.

10/5/2015. Λόγω μη έγκαιρης πληρωμής διακανονισμένων δόσεων στους πρώην παίκτες μας Ίτσιο και Ελευθεριάδη, η αρμόδια αρχή ματαίωσε τον προγραμματισμένο αγώνα μεταξύ Αιγινιακού και Πιερικού, κατακυρώνοντάς τον υπέρ του αντιπάλου με σκορ 3-0. Επίσης τιμώρησε τον Πιερικό με -4 βαθμούς. Ο αγώνας ήταν για την 3η αγωνιστική των πλέι άουτ της Β’ Εθνικής. Με πρόσχημα την αδύνατη πλέον σωτηρία της ομάδας λόγω των αφαιρεθέντων βαθμών κι αφού ακολούθησε και εντός έδρας ήττα την 4η αγωνιστική, ο πρόεδρος της ΠΑΕ απέσυρε την ομάδα από το πρωτάθλημα. Το αστείο είναι πως επικαλέστηκε “αξιοπρέπεια” γι αυτήν του την πράξη! Μετά από αυτήν την παραίτηση άλλα έξι ματς δεν κρίθηκαν στο γήπεδο και αυτά είναι τα εξής:

17/5/2015 Ζάκυνθος – Πιερικός 3-0 για την 5η αγωνιστική των πλέι άουτ.

24/5/2015 Αναγέννηση Καρδίτσας – Πιερικός 3-0 για την 6η.

31/5/2015 Πιερικός – Αγροτικός Αστέρας 0-3 για την 7η.

3/6/2015 Πιερικός – Αιγινιακός 0-3 για την 8η.

8/6/2015 Τύρναβος – Πιερικός 3-0 για την 9η.

14/6/2015 Πιερικός – Ζάκυνθος 0-3 για την 10η.

Συνοψίζοντας βλέπουμε πως από τα 27 προαναφερθέντα παιχνίδια ο Πιερικός κέρδισε τα 8 και έχασε τα 19. Από αυτά που κέρδισε, μόνο το ένα με τον Ιωνικό είχε γίνει και άλλαξε μήνες αργότερα το αποτέλεσμα στα χαρτιά, ενώ τα υπόλοιπα δεν έγιναν καθόλου λόγω παραίτησης αντιπάλου. Από τα 19 που έχασε, τα 9 χάθηκαν στα δικαστήρια αφού είχαν πραγματοποιηθεί και τελειώσει κανονικά, τα 2 χάθηκαν στα δικαστήρια λόγω διακοπής, και 1 χάθηκε λόγω απόφασης της διοργανώτριας αρχής. Λόγω παραίτησής μας χάσαμε συνολικά 7 παιχνίδια, εκ των οποίων 6 μαζεμένα φέτος!

 

ΥΓ Κάποιοι ίσως παρεξηγηθούν, γι αυτό και οφείλω να επεξηγήσω: Βεβαίως και χαρακτήρισα ως αστείο το να επικαλείται αξιοπρέπεια ο πρόεδρος, αφού έτσι το βλέπω. Ο απερχόμενος είναι πανέξυπνος άνθρωπος, κάτι που έχω πει κατ΄ επανάληψιν. Αναλαμβάνοντας την προεδρία πριν 4 χρόνια, βλέποντας πως οι περισσότεροι κατηγορούσαν την προηγούμενη διοίκηση για έλλειψη επικοινωνίας, κάλεσε όλους τους σχετιζόμενους φορείς σε διάλογο. Θυμάμαι τότε πως ΣΟΠ και ΣΦΙΠ χαιρέτισαν αυτό το πρώτο του βήμα, αφήνοντας για το μέλλον οποιαδήποτε απαίτησή τους. Ο μόνος φορέας που απαίτησε ήταν οι Μελανόλευκοι. Χολωμένοι οι Μελανόλευκοι από την δημόσια κριτική του Ελευθεριάδη εναντίον των φιλάθλων επειδή και καλά δεν γέμισε το γήπεδο στα πλέι οφ με τον ΟΦΗ, είπαν στον Παπαδόπουλο πως απαιτήσεις μπορεί να έχει μόνο όποιος προσφέρει πρωταγωνιστή Πιερικό, κι όχι αυτός που μας οδηγεί σε πλέι οφ με υστέρηση τεσσάρων βαθμών. Ο πανέξυπνος πρόεδρος πήρε την φράση “πρωταγωνιστής Πιερικός” και την έκανε σύνθημά του. Όταν πέρασαν δύο χρόνια θητείας κι αρχίσανε οι τεσσάρες κι οι πεντάρες, πήγαμε σαν ΣΦΙΠ στην πρώτη Εκάβη διαμαρτυρόμενοι από κοινού με τους Μελανόλευκους, μιλώντας για αξιοπρέπεια. Εκεί, αφού ακούστηκε από το στόμα του θεματοφύλακα (ο Θεός να τον κάνει…) το περίφημο “προτιμώ να είμαι Β’ Εθνική και ας τρώω που και που καμμιά τεσσάρα…”, κι αφού αυτή η εξυπνάδα χαιρετίστηκε δεόντως και από τον ΣΟΠ, είχε βρεθεί ήδη το επόμενο motto! Ο πρόεδρος πλέον άρχισε υπόσχεται σίγουρη παραμονή Β’ Εθνική! Ο ΣΦΙΠ συνέχισε να απαιτεί αξιοπρέπεια ανεξαρτήτως κατηγορίας, την ίδια ώρα που οι περισσότεροι ή συνυπέγραφαν, ή αποδέχονταν σιωπηρά το μνημόνιο “Β’ Εθνική με κάθε κόστος”. Δυο χρονιές συνεχόμενες η ομάδα τερμάτισε ακριβώς πάνω από την γραμμή του υποβιβασμού! Ε, τρίτη δεν τα κατάφερε. Αν παίζεις με την φωτιά αυτά παθαίνεις… Όταν λοιπόν το πήρε απόφαση πως έριξε την ομάδα, όταν και το δεύτερο σύνθημά του αποδείχθηκε ψεύτικο, έπρεπε να βρεί νέο σύνθημα να μας πασάρει. Και το βρήκε αντιγράφοντας αυτή την φορά το σύνθημα του ΣΦΙΠ! Αξιοπρέπεια!!! Σαν δεν ντρεπόμαστε λέω γω… Είναι αξιοπρέπεια να φυγομαχείς; Είναι αξιοπρέπεια να τερματίζεις σε μίνι πρωτάθλημα με -3 πόντους; Είναι αξιοπρέπεια το 0-24 στην διαφορά τερμάτων; Είναι αξιοπρέπεια να χάνεις εφτά παιχνίδια αμαχητί; Είναι αξιοπρέπεια να τερματίζεις τελευταίος και να απέχεις από τον προτελευταίο τουλάχιστον 18 βαθμούς; Ντροπή και πάλι ντροπή! Το να βαφτίζεις τέτοια ενέργεια ως αξιοπρέπεια, είναι το λιγότερο βιασμός της γλώσσας και της λογικής…

Στέλιος Καραγεώργης

ΑΡΧΕΙΟ ΑΓΩΝΩΝ

competition logo
Γ' Εθνική
2023-2024
competition logo
Κύπελλο Ελλάδος
2023-2024
competition logo
Σούπερ Καπ ΕΠΣ
2023-2024

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Στάδιο Καστοριάς
Πρωτάθλημα 2023-2024
Καστοριά ΑΣ 1980
vs
Πιερικός
1 Οκτ 16:00

Ο ΚΑΙΡΟΣ τΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΓΩΝΩΝ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Γήπεδο Μενιδίου
Κύπελλο Ελλάδος 2023-2024
27 Σεπ16:00
Αχαρναϊκός
1 0
Πιερικός
Παράταση

ΥΜΝΟΣ ΠΙΕΡΙΚΟΥ

ΟΙ «ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΑΛΑΝΑΣ» ΜΑΣ

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΤΟΥ '63

ΓΕΝΕΘΛΙΑ

Σεπ 27
Τεκτονίδης Κώστας
Τεκτονίδης Κώστας
Σεπ 27
ετών
52
Σεπ 28
Σηφάκης Μύρων
Σηφάκης Μύρων
Σεπ 28
ετών
63
Μάρκοβιτς Μάριαν
Μάρκοβιτς Μάριαν
Σεπ 28
ετών
42
Γούτσιος Ραφαήλ
Γούτσιος Ραφαήλ
Σεπ 28
ετών
28
Μπενίσκος Μίμης
Μπενίσκος Μίμης
Σεπ 28
ετών
42
Δεληγιάννης Γιώργος
Δεληγιάννης Γιώργος
Αμυντικός
Σεπ 28
ετών
23
Εμπουέλε Αλέν
Εμπουέλε Αλέν
Επιθετικός
Σεπ 28
ετών
28
Σεπ 29
Μποταΐτης Ηλίας
Μποταΐτης Ηλίας
Σεπ 29
ετών
44
Λαμπίρης Κώστας
Λαμπίρης Κώστας
Σεπ 29
ετών
24
Σεπ 30
Μπέκας Δημήτρης
Μπέκας Δημήτρης
Σεπ 30
ετών
53
Παναγιωτίδης Σπύρος
Παναγιωτίδης Σπύρος
Σεπ 30
ετών
28
P