Λογότυπο Πιερικού

sfk

Περί λογοτύπων γενικώς, αλλά και ειδικώς περί λογοτύπου του Πιερικού από ιδρύσεώς του έως και σήμερα, είχαμε αναφερθεί πριν κάνα τρίμηνο. Οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να ανατρέξει ΕΔΩ και να το διαβάσει. Το άρθρο είχε γραφεί κατόπιν ερώτησης της διοίκησης προς τον ΣΦΙΠ, περί του τι ίσχυε κατά την διάρκεια της πενηντατετράχρονης ιστορίας του Πιερικού. 

Είναι γνωστό πως η διοίκηση επανέφερε από φέτος το κλασσικό Π σε κύκλο στην ποδοσφαιρική στολή. Όμως θα πρέπει να παρθεί μια απόφαση που να καθορίζει επακριβώς το νέο λογότυπο, και να σταματήσει η χρησιμοποίηση του παραποιημένου λογοτύπου της ΠΑΕ (“ΣΦΚ” αντί “ΠΑΕ”). Και είναι πολλοί οι λόγοι που πρέπει να γίνει αυτό, ας αναφέρουμε μερικούς:

1) Το λογότυπο της ΠΑΕ είναι περιουσία της ΠΑΕ, άρα οποιαδήποτε χρησιμοποίησή του ενέχει πιθανές νομικές αντιπαραθέσεις. Η παραποίησή του, ενέχει ακόμα περισσότερες.

2) Θεωρούμε απαράδεκτο το λογότυπο της ΠΑΕ, επειδή έχει στην κορυφή το αρκτικόλεξο “ΠΑΕ” και στο κάτω μέρος την λέξη “ΠΙΕΡΙΚΟΣ”. Είναι βέβαια μια συνήθης Ελληνική πρακτική προερχομένη κυρίως από τα ΜΜΕ να αναφέρουν το “ΠΑΕ” πριν από τον τίτλο, αλλά δεν παύει να είναι παράλογη. Πουθενά στον κόσμο τα αρχικά “ΑΕ” (“SA” αγγλιστί) δεν προηγούνται του τίτλου, παρά μόνο στις Ελληνικές ποδοσφαιρικές ΑΕ!

3) Παρομοίως θεωρούμε σφάλμα να υπάρχει στο παραποιημένο λογότυπο στην κορυφή το “ΣΦΚ” και στο κάτω μέρος “Πιερικός”, γιατί το “ΣΦΚ” είναι το περιγραφικό μέρος της επωνυμίας, ενώ “Πιερικός” σαφώς είναι ο διακριτικός τίτλος που είθισται να προηγείται.

4) Στο λογότυπο περιλαμβάνονται τα λογότυπα των γονικών συλλόγων του Πιερικού. Δεν γνωρίζω αν είναι γνήσια αυτά τα λογότυπα, γνωρίζω καλώς όμως πως κατά την συγχώνευση δεν υπήρξε καμμία τέτοια απαίτηση από τους διαλυθέντες μέσω της συγχώνευσης Συλλόγους. Άρα, τα κρίνουμε μάλλον περιττά…

Μορφή και Συμβολισμός Λογοτύπων

Τα λογότυπα σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά. Πρέπει να μην είναι πολύπλοκα, πρέπει να έχουν λίγα χρώματα (δύο ή τρία), και τέλος πρέπει να έχουν συμβολισμό που να ταιριάζει με την περίπτωση. Αναλύοντας τα περί συμβολισμού, ας δώσουμε μερικά παραδείγματα: Αν υπάρχει μία μορφή στο λογότυπο, αναλόγως το που κοιτάζει υπάρχει διαφορετικός συμβολισμός. Αριστερά σημαίνει παρελθόν και δύση, δεξιά σημαίνει μέλλον και ανατολή. Αριστερά ωραιοποιημένο σημαίνει να δίνεις βάση στην ιστορία, στο παρελθόν. Δεξιά ωραιοποιημένο σημαίνει ματιά προς το μέλλον, πρόοδος. Υπάρχει βέβαια και το παράδειγμα του δικεφάλου αετού που κοιτάζει δεξιά και αριστερά ταυτόχρονα, που σημαίνει παρελθόν και μέλλον, που σημαίνει επέκταση σε ανατολή και δύση.

Ένα παράδειγμα χρήσιμο στην ανάλυση περί συμβολισμού είναι το λογότυπο του ΑΟ Καβάλας, η Αργώ, το γνωστό καραβάκι. Όταν το πρωτοέδειξε ο δημιουργός του οι περισσότεροι παραξενεύτηκαν. Ποια σχέση θα μπορούσε να έχει η Καβάλα με την Αργοναυτική εκστρατεία; Ο δημιουργός τότε εξήγησε πως η Καβάλα ως παραθαλάσσια πόλη συμβολίζεται με καραβάκι. Το καραβάκι αυτό θα έπρεπε να έχει και πανιά και κουπιά. Το σκαρί του συμβόλιζε την διοίκηση, τα κουπιά τους παίκτες, και τέλος τα πανιά την ώθηση που δίνει στο καράβι ο άνεμος, μεταφραζόμενος ως ο φίλαθλος κόσμος της πόλης… Συμβολικά ακόμη, το καραβάκι ταξιδεύει από αριστερά προς τα δεξιά, δηλαδή έχει προορισμό το μέλλον.

Πρόταση προς “Πιερικός ΣΦΚ”

Με βάση το παρόν σκεπτικό συν το σκεπτικό του προ τριμήνου άρθρου, κάνουμε την εξής πρόταση για λογότυπο στην διοίκηση του “Πιερικός ΣΦΚ”:

Περιγραφή και συμβολισμοί:

· Έχει σχήμα κυκλικής ασπίδας.

· Περιμετρικά αναγράφεται η επωνυμία με τονισμένο τον διακριτικό τίτλο.

· “ΠΙΕΡΙΚΟΣ” ως διακριτικός τίτλος στην κορυφή με κεφαλαία γράμματα, στο κάτω μέρος με μικρά το περιγραφικό μέρος της επωνυμίας.

· Υπάρχει το γνωστό Π στο κέντρο, μαζί με την χρονολογία ίδρυσης.

· Αφαιρώντας το 1961 μένει το ανισοσκελές Π (δηλ. με ανισομήκη πόδια) όπως ακριβώς γραφόταν στην αρχαιότητα, υποδηλώνοντας έτσι την μακραίωνη Ιστορία του τόπου.

· Μαζί με το 1961 το Π παίρνει την σημερινή συμμετρική μορφή γραφής του, άρα υποδηλώνεται το σήμερα.

· Η αναφορά σε αρχαίο και σύγχρονο Π ταυτοχρόνως, υποδηλώνει συνέχεια. Υποδηλώνει πως ο Πιερικός αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην πολιτιστική συνέχεια αυτού του ένδοξου τόπου.

· Το 1961 έχει καρκινική μορφή, διαβάζεται και από πάνω προς τα κάτω, και από κάτω προς τα πάνω. Έτσι υποδηλώνεται η θέληση μας να αναδειχθεί ο Πιερικός παντού, σε Βορρά και Νότο. Σημαίνει ακόμα αναγέννηση, σημαίνει πως την κάθοδο των τελευταίων ετών νομοτελειακά θα την διαδεχθεί η Άνοδος, αρκεί να γείρουμε το κεφάλι προς την σωστή διεύθυνση…

    Το παρόν λογότυπο θα μπορούσε να τυπωθεί και στις φανέλες, οποιονδήποτε χρωματικό συνδυασμό κι αν έχουν αυτές. Ακολουθούν παραδείγματα του πως θα φαίνεται σε λευκή φανέλα, σε μαύρη, σε ριγέ και τέλος σε τρίτο χρώμα (πχ φανέλα τερματοφύλακα). 
Φανέλα λευκήΦανέλα μαύρηΦανέλα ριγέΦανέλα τερματοφύλακα

     Δηλώνουμε πως δεν έχουμε καμμία οικονομική ή άλλη απαίτηση, είναι προσφορά μας προς την διοίκηση. Η μόνη μας παράκληση είναι να μην παραλλαχθεί. Το λέμε αυτό, γιατί φαντασθείτε στο καραβάκι του ΑΟΚ να έμπαινε θέμα παραλλαγής του. Εκατοντάδες διαφορετικές γνώμες θα υπήρχαν, για το μήκος του σκαριού, το χρώμα των πανιών, τον αριθμό των κουπιών, μέχρι και για το ύψος των κυμάτων…

 

Στέλιος Καραγεώργης
Πρόεδρος ΣΦΙΠ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΓΩΝΩΝ

competition logo
Γ' Εθνική
2023-2024
competition logo
Κύπελλο ΕΠΣ
2023-2024
competition logo
Κύπελλο Ελλάδος
2023-2024
competition logo
Σούπερ Καπ ΕΠΣ
2023-2024

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ τΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Σημείωση: Μαγνησιακός και Φήκη έχουν από -15 βαθμούς και αποβλήθηκαν από το πρωτάθλημα.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΓΩΝΩΝ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Α` ΔΑΚ Κατερίνης
Πρωτάθλημα 2023-2024
28 Απρ16:00
Πιερικός
1 2
Αναγέννηση Άρτας

ΥΜΝΟΣ ΠΙΕΡΙΚΟΥ

ΟΙ «ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΑΛΑΝΑΣ» ΜΑΣ

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΤΟΥ '63

ο αρχοντασ του βορρα

ΓΕΝΕΘΛΙΑ

Ιούν 18
Βύζας Κώστας
Βύζας Κώστας
Ιούν 18
ετών
49
Ροβίνας Φώτης
Ροβίνας Φώτης
Ιούν 18
ετών
23
Ιούν 20
Μπελόσεβιτς Ζόραν
Μπελόσεβιτς Ζόραν
Ιούν 20
ετών
41
P