Χρώματα – Έμβλημα

Pierikos logo

Σε παλαιότερο άρθρο μου είχα αναφερθεί ιστορικά στα χρώματα και τα εμβλήματα του Πιερικού. Όποιος θέλει μπορεί να το βρει εύκολα.
Είναι δεδομένο πως ο αθλητικός νόμος προστάζει κάθε νέα ΠΑΕ να χρησιμοποιεί τα χρώματα και τα εμβλήματα του ερασιτεχνικού Σωματείου.
Με την ευκαιρία της απαιτουμένης από την Πολιτεία αλλαγής Καταστατικού του ερασιτέχνη Πιερικού, ώστε τα άρθρα του να συνάδουν με τον αθλητικό Νόμο, προτείναμε ως μέλη του, την ύπαρξη άρθρων στο Καταστατικό που να περιγράφουν χρώματα και εμβλήματα, ώστε να μην ξαναδούμε από την ΠΑΕ να χρησιμοποιούνται τέτοια που ιστορικά είναι ξένα.

Η Συνέλευση δέχθηκε χωρίς αντιρρήσεις την επιστροφή του φοίνικα ως επίσημη σφραγίδα και την αναγραφή των χρωμάτων του Συλλόγου όπως στο πρώτο Καταστατικό της ιστορίας μας. Έτσι πλέον και με την βούλα, τα χρώματα του Συλλόγου είναι τα λευκά, με συμπληρωματικό το μαύρο. Όπου οι συνθήκες το απαιτούν οι λευκές εμφανίσεις θα αντικαθίστανται από μαύρες, κι αν υπάρξει ανάγκη για τρίτη εμφάνηση αυτή ορίζεται η γαλάζια.

Ως προς το έμβλημα υπήρξαν διαφορετικές γνώμες. Υπήρξε από μερικούς η γνώμη πως πρέπει να διατηρήσουμε το ακόλουθο:

Pierikos logo

Από που προήλθε ιστορικά αυτό; Για να δούμε…
Το 2001 που έπεσε ο Πιερικός στην ερασιτεχνική κατηγορία, παράτησε τον θυρεό με το Π που ανάμεσα στα σκέλη του είχε έναν αετό ή φοίνικα (δεν είναι ξεκάθαρο) και επανέφερε το απλό παλιό λογότυπο: Ένα Π μέσα σε κύκλο. Κρατήθηκε ως λογότυπο μέχρι το 2005.

20050323

 Εκείνη την χρονιά κι επειδή η ομάδα πάει καλά, ο κόσμος επιστρέφει στο γήπεδο. Ο ΣΟΠ αρχίζει και παίρνει τα πάνω του, τα μέλη του πολλαπλασιάζονται. Αποφασίζουν στον ΣΟΠ να φτιάξουν ένα δικό τους λογότυπο. Ο Νίκος Γκιμπής έχει μια ιδέα: Παίρνει για αρχή το λογότυπο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

unnamed

το κάνει ασπρόμαυρο

unnamed2

βάζει μπάλλες ασπρόμαυρες, αλλάζει τους τίτλους, και φτιάχνει το λογότυπο του ΣΟΠ

sopbanner02

Την επομένη χρονιά δημιουργείται το ΤΑΠ Πιερικός. Στην διοίκηση του ΤΑΠ αρέσει το σήμα του ΣΟΠ και το παίρνει, αλλάζοντας τις μπάλλες και βάζοντας Όλυμπο και Μέγα Αλέξανδρο.

banner3

Από κοντά και ο ΣΟΠ, αλλάζει κι αυτός τις μπάλλες…

unnamed3

Μετά από δύο χρόνια (το 2007) η ομάδα ανεβαίνει κατηγορία, γίνεται ΠΑΕ και θέλει να ξαναλλάξει έμβλημα. Θέλει ένα λογότυπο που να μοιάζει με το προηγούμενο. Υπάρχει ήδη ένα, άλλης ομάδας από το 2001:

banner4

Το αλλάζουν λιγάκι, και νάτο!

banner6

Έξυπνο ε;

Η ομάδα έπεσε κατηγορία το 2015, μπήκε σε καθεστώς εκκαθάρισης η ΠΑΕ, το λογότυπο ξεχάστηκε για τρία χρόνια. Πρόπερσι με πρόεδρο τον ΣΟΠίτη Βασιλειάδη επανεμφανίστηκε! Ατυχώς διατηρήθηκε και την φετινή χρονιά…

Κύριοι, ο Νόμος λέει ξεκάθαρα πως η ΠΑΕ οφείλει να χρησιμοποιεί το έμβλημα του Ερασιτέχνη. Κι όμως, όχι μόνο δεν έγινε αυτό στο παρελθόν, αλλά κάποιοι έχουν την απαίτηση να γίνει το ανάποδο. Να χρησιμοποιεί δηλαδή ο ερασιτέχνης ένα λογότυπο μιας ΠΑΕ του παρελθόντος, μιας ΠΑΕ διαλυμένης, ένα λογότυπο όμοιο στα δικά μου μάτια με αυτό της Ξάνθης… Ένα λογότυπο που ακολουθεί την πορεία Μάντσεστερ – ΣΟΠ – ΤΑΠ – Skoda – ΠΑΕ- Ερασιτέχνης! Έλεος…
Και για να αποφύγουμε παρεξηγήσεις, τηλεφωνήθηκα προχθές με τον Γκιμπή. Τον ρώτησα ποιό θεωρεί πως είναι το σήμα του Πιερικού και μου απάντησε: “Το Π σε κύκλο”.

Στην ΓΣ πριν μια εβδομάδα ο πρώτος υπέρμαχος αυτού του λογοτύπου δήλωσε καλλιτέχνης και μας βεβαίωσε για την καλλιτεχνική του αξία, ο δεύτερος υπέρμαχος μας τόνισε πως είναι όλη η ιστορία του Πιερικού αφού εμπεριέχονται Όλυμπος και Μ. Αλέξανδρος, ο τρίτος μας θύμισε πως με αυτό το λογότυπο επετεύχθη η άνοδος!

Κύριοι, την άνοδο την έφερε η συνολική δουλειά διοίκησης-παικτών, κι όχι το λογότυπο. Στον Ξανθιώτη καλλιτέχνη βγάζω το καπέλο! Η Ιστορία μας έχει γράψει πως το συμβόλαιο που υπεγράφη πριν 60 χρόνια, δεν ήταν μεταξύ Μεγαλέξανδρου και Ολύμπου. Το συμβόλαιο υπεγράφη από όλους τους Πιερείς. Όλοι έβαλαν στην άκρη το εγώ τους, πιάστηκαν χέρι χέρι και έκαναν έναν κύκλο. Μέσα στον κύκλο η Πιερία, η ομάδα της, ο Πιερικός, το Π… Το έγραψα κι αλλού. Όποιος έχει αμφιβολίες για το ποιος δημιούργησε και στήριξε τον Πιερικό, ας ψάξει για παράδειγμα πόσους παίκτες πρόσφεραν Λιτόχωρο και Μακρύγιαλος στον Πιερικό.

19631124

Σημειολογικά το καλύτερο Π σε κύκλο θεωρώ πως είναι αυτό στην ανωτέρω φωτογραφία. Κι αυτό γιατί το πάχος του κύκλου είναι το ίδιο με το πάχος του Π.
Ο Πιερικός έγινε μεγάλος, γιατί το ίδιο μεγάλοι ήταν οι υποστηρικτές του. Το ίδιο μεγάλοι. Ούτε μεγαλύτεροι, ούτε μικρότεροι.

Ιδού λοιπόν:

Screen Shot 08 10 15 at 11.40 AM

Αν πρέπει να υπάρχει και το έτος ίδρυσης τότε:

logo pierikos4

 

ΑΡΧΕΙΟ ΑΓΩΝΩΝ

competition logo
Γ' Εθνική
2023-2024
competition logo
Κύπελλο Ελλάδος
2023-2024
competition logo
Σούπερ Καπ ΕΠΣ
2023-2024

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Α` ΔΑΚ Κατερίνης
Πρωτάθλημα 2023-2024
Πιερικός
vs
Ζάκυνθος
24 Σεπ 11:00

Ο ΚΑΙΡΟΣ τΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΓΩΝΩΝ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Γήπεδο Παντελής Μαγουλάς
Πρωτάθλημα 2023-2024
17 Σεπ16:00
Μαγνησιακός
0 1
Πιερικός

ΥΜΝΟΣ ΠΙΕΡΙΚΟΥ

ΟΙ «ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΑΛΑΝΑΣ» ΜΑΣ

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΤΟΥ '63

ΓΕΝΕΘΛΙΑ

Σεπ 21
Αθανασίου Αντώνης
Αθανασίου Αντώνης
Σεπ 21
ετών
31
Αλεξίου Χρήστος
Αλεξίου Χρήστος
Σεπ 21
ετών
31
Σεπ 22
Παπαδόπουλος Δημήτρης
Παπαδόπουλος Δημήτρης
Σεπ 22
ετών
28
Αδαμόπουλος Δημήτρης
Αδαμόπουλος Δημήτρης
Μέσος
Σεπ 22
ετών
17
Σεπ 23
Ιορδανίδης Νίκος
Ιορδανίδης Νίκος
Σεπ 23
ετών
36
Σεπ 24
Ευσταθιάδης Βαγγέλης
Ευσταθιάδης Βαγγέλης
Σεπ 24
ετών
44
Πίτος Χρήστος
Πίτος Χρήστος
Σεπ 24
ετών
44
Κουκοδήμος Γιώργος
Κουκοδήμος Γιώργος
Σεπ 24
ετών
20
P