Σε παλαιότερο άρθρο μου είχα αναφερθεί ιστορικά στα χρώματα και τα εμβλήματα του Πιερικού. Όποιος θέλει μπορεί να το βρει εύκολα.
Είναι δεδομένο πως ο αθλητικός νόμος προστάζει κάθε νέα ΠΑΕ να χρησιμοποιεί τα χρώματα και τα εμβλήματα του ερασιτεχνικού Σωματείου.
Με την ευκαιρία της απαιτουμένης από την Πολιτεία αλλαγής Καταστατικού του ερασιτέχνη Πιερικού, ώστε τα άρθρα του να συνάδουν με τον αθλητικό Νόμο, προτείναμε ως μέλη του, την ύπαρξη άρθρων στο Καταστατικό που να περιγράφουν χρώματα και εμβλήματα, ώστε να μην ξαναδούμε από την ΠΑΕ να χρησιμοποιούνται τέτοια που ιστορικά είναι ξένα.
Η Συνέλευση δέχθηκε χωρίς αντιρρήσεις την επιστροφή του φοίνικα ως επίσημη σφραγίδα και την αναγραφή των χρωμάτων του Συλλόγου όπως στο πρώτο Καταστατικό της ιστορίας μας. Έτσι πλέον και με την βούλα, τα χρώματα του Συλλόγου είναι τα λευκά, με συμπληρωματικό το μαύρο. Όπου οι συνθήκες το απαιτούν οι λευκές εμφανίσεις θα αντικαθίστανται από μαύρες, κι αν υπάρξει ανάγκη για τρίτη εμφάνηση αυτή ορίζεται η γαλάζια.
Ως προς το έμβλημα υπήρξαν διαφορετικές γνώμες. Υπήρξε από μερικούς η γνώμη πως πρέπει να διατηρήσουμε το ακόλουθο:
Από που προήλθε ιστορικά αυτό; Για να δούμε…
Το 2001 που έπεσε ο Πιερικός στην ερασιτεχνική κατηγορία, παράτησε τον θυρεό με το Π που ανάμεσα στα σκέλη του είχε έναν αετό ή φοίνικα (δεν είναι ξεκάθαρο) και επανέφερε το απλό παλιό λογότυπο: Ένα Π μέσα σε κύκλο. Κρατήθηκε ως λογότυπο μέχρι το 2005.
Εκείνη την χρονιά κι επειδή η ομάδα πάει καλά, ο κόσμος επιστρέφει στο γήπεδο. Ο ΣΟΠ αρχίζει και παίρνει τα πάνω του, τα μέλη του πολλαπλασιάζονται. Αποφασίζουν στον ΣΟΠ να φτιάξουν ένα δικό τους λογότυπο. Ο Νίκος Γκιμπής έχει μια ιδέα: Παίρνει για αρχή το λογότυπο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
το κάνει ασπρόμαυρο
βάζει μπάλλες ασπρόμαυρες, αλλάζει τους τίτλους, και φτιάχνει το λογότυπο του ΣΟΠ
Την επομένη χρονιά δημιουργείται το ΤΑΠ Πιερικός. Στην διοίκηση του ΤΑΠ αρέσει το σήμα του ΣΟΠ και το παίρνει, αλλάζοντας τις μπάλλες και βάζοντας Όλυμπο και Μέγα Αλέξανδρο.
Από κοντά και ο ΣΟΠ, αλλάζει κι αυτός τις μπάλλες…
Μετά από δύο χρόνια (το 2007) η ομάδα ανεβαίνει κατηγορία, γίνεται ΠΑΕ και θέλει να ξαναλλάξει έμβλημα. Θέλει ένα λογότυπο που να μοιάζει με το προηγούμενο. Υπάρχει ήδη ένα, άλλης ομάδας από το 2001:
Το αλλάζουν λιγάκι, και νάτο!
Έξυπνο ε;
Η ομάδα έπεσε κατηγορία το 2015, μπήκε σε καθεστώς εκκαθάρισης η ΠΑΕ, το λογότυπο ξεχάστηκε για τρία χρόνια. Πρόπερσι με πρόεδρο τον ΣΟΠίτη Βασιλειάδη επανεμφανίστηκε! Ατυχώς διατηρήθηκε και την φετινή χρονιά…
Κύριοι, ο Νόμος λέει ξεκάθαρα πως η ΠΑΕ οφείλει να χρησιμοποιεί το έμβλημα του Ερασιτέχνη. Κι όμως, όχι μόνο δεν έγινε αυτό στο παρελθόν, αλλά κάποιοι έχουν την απαίτηση να γίνει το ανάποδο. Να χρησιμοποιεί δηλαδή ο ερασιτέχνης ένα λογότυπο μιας ΠΑΕ του παρελθόντος, μιας ΠΑΕ διαλυμένης, ένα λογότυπο όμοιο στα δικά μου μάτια με αυτό της Ξάνθης… Ένα λογότυπο που ακολουθεί την πορεία Μάντσεστερ – ΣΟΠ – ΤΑΠ – Skoda – ΠΑΕ- Ερασιτέχνης! Έλεος…
Και για να αποφύγουμε παρεξηγήσεις, τηλεφωνήθηκα προχθές με τον Γκιμπή. Τον ρώτησα ποιό θεωρεί πως είναι το σήμα του Πιερικού και μου απάντησε: “Το Π σε κύκλο”.
Στην ΓΣ πριν μια εβδομάδα ο πρώτος υπέρμαχος αυτού του λογοτύπου δήλωσε καλλιτέχνης και μας βεβαίωσε για την καλλιτεχνική του αξία, ο δεύτερος υπέρμαχος μας τόνισε πως είναι όλη η ιστορία του Πιερικού αφού εμπεριέχονται Όλυμπος και Μ. Αλέξανδρος, ο τρίτος μας θύμισε πως με αυτό το λογότυπο επετεύχθη η άνοδος!
Κύριοι, την άνοδο την έφερε η συνολική δουλειά διοίκησης-παικτών, κι όχι το λογότυπο. Στον Ξανθιώτη καλλιτέχνη βγάζω το καπέλο! Η Ιστορία μας έχει γράψει πως το συμβόλαιο που υπεγράφη πριν 60 χρόνια, δεν ήταν μεταξύ Μεγαλέξανδρου και Ολύμπου. Το συμβόλαιο υπεγράφη από όλους τους Πιερείς. Όλοι έβαλαν στην άκρη το εγώ τους, πιάστηκαν χέρι χέρι και έκαναν έναν κύκλο. Μέσα στον κύκλο η Πιερία, η ομάδα της, ο Πιερικός, το Π… Το έγραψα κι αλλού. Όποιος έχει αμφιβολίες για το ποιος δημιούργησε και στήριξε τον Πιερικό, ας ψάξει για παράδειγμα πόσους παίκτες πρόσφεραν Λιτόχωρο και Μακρύγιαλος στον Πιερικό.
Σημειολογικά το καλύτερο Π σε κύκλο θεωρώ πως είναι αυτό στην ανωτέρω φωτογραφία. Κι αυτό γιατί το πάχος του κύκλου είναι το ίδιο με το πάχος του Π.
Ο Πιερικός έγινε μεγάλος, γιατί το ίδιο μεγάλοι ήταν οι υποστηρικτές του. Το ίδιο μεγάλοι. Ούτε μεγαλύτεροι, ούτε μικρότεροι.
Ιδού λοιπόν:
Αν πρέπει να υπάρχει και το έτος ίδρυσης τότε: