Με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από τον πρώτο αγώνα του Πιερικού μας στη Α’ Εθνική, ο Σ.Φ.Ι.Π. τίμησε τον ποδοσφαιριστή που πέτυχε το πρώτο γκολ της ομάδας στον τότε αγώνα. Ήταν 23 Σεπτεμβρίου 1962 όταν ο Πιερικός απέσπασε ισοπαλία από τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη, με γκολ στο 73ο λεπτό του Κώστα Ορφανίδη. Η απονομή επιλέχθηκε να γίνει στο ημίχρονο του σημερινού αγώνα Πιερικός-Απόλλων Σμύρνης, όπου οι δύο ιστορικές ομάδες συναντήθηκαν για 41η φορά.
ΚΩΣΤΑΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Γεννήθηκε στον Καταχά Πιερίας και φόρεσε τη φανέλα του Μεγάλου Αλέξανδρου σε ηλικία 15 ετών.
Ο πρώτος του επίσημος αγώνας με τα χρώματα του νεοιδρυθέντα Πιερικού ήταν στις 10 Σεπτεμβρίου 1961, σε ηλικία 20 χρονών, με αντίπαλο Όλυμπο Κατερίνης.
Έπαιξε συνολικά σε 82 αγώνες, από τους οποίους οι 60 περίπου ήταν για την Α’ Εθνική, πετυχαίνοντας 30 τέρματα.
Κατέχει δύο μοναδικά ρεκόρ:
Είναι ο πρώτος παίκτης που σκόραρε σε επίσημο αγώνα του Πιερικού.
Είναι επίσης ο πρώτος παίκτης που σκόραρε σε αγώνα Α’ Εθνικής και μάλιστα στη πρεμιέρα του πρωταθλήματος 1962/1963 με αντίπαλο τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη.
Κορυφαία του στιγμή, η συμμετοχή του στον τελικό Κυπέλλου του ’63.
Από το 1965 ως το 1969 αγωνίστηκε με τα χρώματα του Εθνικού Πειραιώς.
Αγαπημένα του πρόσωπα σήμερα στη ζωή, οι δύο κόρες και τα τέσσερα εγγόνια του.
Οι φωτογραφίες από τον Νίκο Γκιμπή: {gallery}afieromata/orfanidis{/gallery}


